På individnivå handler brukermedvirkning om at barn, unge og foresatte blir sett på som en likeverdig part i samtaler og beslutninger som angår deres liv. Brukermedvirkning er en lovfestet rettighet, men også en nødvendighet for at Selbu kommune skal kunne tilrettelegge for best mulig hjelp for den enkelte.
- Handlingsveilederen presiserer på nivå 0 at ansatte skal snakke med barn og foresatte når de har en bekymring, og er derfor med på å sikre deres stemme i arbeidet.
- Selbu kommune benytter også individuell plan som verktøy for å sikre samarbeid mellom tjenestemottaker og tjenesteapparatet for personer som har behov for langvarige og koordinerte tjenester
- Tjenestene innhenter barnets/ungdommens og foresattes stemme i sitt daglige arbeid, gjennom samarbeidsmøter, foreldresamtaler og andre samtaler.
- Rutinebeskrivelsene for tverrfaglige møtearenaer på individnivå vektlegger viktigheten av involvering av barnet/ungdommen og foresatte – eksempelvis i rutinebeskrivelsen for tverrfaglige team i barnehager og skoler, samt rutinebeskrivelsen for ansvarsgrupper, individuell plan og koordinator.
Rådene og retningslinjene under bygger på Barneombudets rapport «Å eie sin egen sak» (2021). Rapporten er utarbeidet av en ekspertgruppe bestående av ungdommer som selv har mottatt hjelp fra flere hjelpetjenester.
- Barn og unge skal aktivt involveres i sin egen sak, blant annet gjennom å få relevant informasjon og mulighet til å gi uttrykk for sine synspunkter og meninger. Dette skal tilpasses barnets alder og modenhet.
- Vi skal hele veien vurdere hvordan barn og unge kan medvirke i sin sak
- Vi skal gjøre avtaler med barn og unge før vi deler informasjon om deres sak til samarbeidende tjenester
- Barn og unges synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med barnets alder og modenhet
- Ansatte skal vise hvordan barnets synspunkter er hensyntatt i beslutninger som tas i saken